Εκτύπωση

1968 ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΙΑΤΟΥ

on . Posted in Χωροχρονικά

 1968. Ioνικη -Λαικη Κιατου24 Μαρτίου 1968. Το προσωπικό του υποκαταστήματος της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στο Κιάτο. Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το υποκατάστημα, Πλατεία Ελευθερίας 12. Διακρίνονται από αριστερά:
1) Δημήτρης Χασούρας.
2) Αναστάσιος Θεοδώρου του Ιωάννη.
3) Χρήστος Καλπαξής από το Μούλκι.
4) Αθανάσιος Χρυσικόπουλος, Διευθυντής του υποκαταστήματος.
5) Γιάννης Μυλωνάς.
6) Γεώργιος Αγαπίδης του Αγάπιου και της Κατίνας.
7) Χαράλαμπος Αθανασόπουλος του Παναγιώτη και της Βασιλικής.
8) Απόστολος Φίλης από το Βραχάτι.
9) Τάσος Λαλιωτίτης.
10) Παναγιώτης Ρότσος από το Βέλο (κάτω από τους όρθιους).

Η φωτογραφία δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Αρχείο του αείμνηστου Χαράλαμπου Π. Αθανασόπουλου. Αναγνώριση προσώπων από τον Γεώργιο Ν. Κασκαρέλη, τον Τάκη Σ. Νανόπουλο και τον Γεώργιο Χ. Φειδά.

Υποσημείωση Γεωργίου Ν. Κασκαρέλη: οι τρεις ιστορικές χρονολογίες.
1) 1936. To υποκατάστημα της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στο Κιάτο άρχισε τη λειτουργία του στις 16 Αυγούστου 1936 και στεγάσθηκε στο μισθωμένο ισόγειο του ημιτελούς τότε κτιρίου  του καθηγητού της Ψυχιατρικής  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Παμπούκη του Κωνσταντίνου (Αστέρη Κοββατζή και Ρώμου Φιλύρα γωνία απέναντι και διαγώνια από την Πλατεία Ελευθερίας). Εκεί α) λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 1964 το φαρμακείο των κληρονόμων του Ανδρέα Τριανταφύλλου του Νικολάου (1889-1956), που αρχικά στεγαζόταν στο μέγαρο Αναστασίου Σελέτα και μετά της κόρης του δασκάλας Αδαμαντίας Μπουγά και τώρα του Τάσου Μπουγά ενώ από 7.1.1958 συστεγάσθηκε  με το φαρμακείο της Παρούλας Καλλιακούδα-Παπαντωνίου στην Κλεισθένους 20 β) αργότερα το φαρμακείο  του Νίκου Αποστολάκη, που εξελέγη την 1.1.1978 Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυώνος (Κιάτου) γ) σήμερα, επίσης, στεγάζει φαρμακείο.
2) 1956. Το 1956, η Τράπεζα αγόρασε το ισόγειο του μεγάρου  Φραντζή ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας και δυτικά του ζαχαροπλαστείου του Θεοδώρου Γαβαλά. Μέχρι τότε η μικρή πλατεία μπροστά από το ανωτέρω μέγαρο ονομαζόταν πλατεία Φραντζή. Εκεί ήσαν πρώτα τα γραφεία των εταιριών των μεγάλων σταφιδεργοστασίων του Βασίλη και Σπύρου Φραντζή και το περίφημο καφενείο του Σπύρου Φραντζή με πάλκο θεάτρου και κινηματογράφου.
3) 1999. Την 26.1.1994 ανοίγει υποκατάστημα στο Κιάτο η Τράπεζα Πίστεως και την 29.3.1999 η Εμπορική Τράπεζα πουλά την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Πίστεως που μετονομάστηκε σε Τράπεζα Άλφα. Μετά την απορρόφηση της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, το ενιαίο υποκατάστημα της Τράπεζας Άλφα λειτουργεί στο ανωτέρω ισόγειο της πρώην Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας.